10 tips som sparar el och sänker dina kostnader

10 tips som sparar el och sänker dina kostnader

Den billigaste kilowattimmen är den som inte används! Därför vill vi ge dig konkreta tips på nya vanor som gör att du kan spara el och sänka dina kostnader. Du kan göra mer än du tror, spara mer än du tror och se skillnad redan imorgon. Hur kallt ska du ha i frysen respektive frysen för att spara optimalt med el? Vad är billigast, diska för hand eller i diskmaskin? Läs svaren nedan och sätt igång att spara el.

Här följer först 10 snabba tips som hjälper dig att skapa smarta vanor som i sin tur minskar din elförbrukning.

10 tips på nya vanor som kan spara el

  1. Sänk inomhustemperaturen. En grad minskar energianvändningen med 5 procent. Ställ inte möbler i vägen för element och termostater.
  2. Släck lampor i rum du inte är i och byt till LED-lampor. En LED-lampa använder fyra till fem gånger mindre energi än en halogenlampa och den håller upp till 15 000 timmar.
  3. Diska i diskmaskin, välj ECO-programmet och spola inte av disken före. Att diska för hand drar upp till fyra gånger så mycket energi som att diska i maskin.
  4. Tvätta bara full tvättmaskin och välj inte högre temperatur än nödvändigt. Väljer du ECO-programmet får du både låg energianvändning och ren tvätt.
  5. Använd klädstrecket. Häng kläderna för att torka utomhus när det går eller inomhus om du kan i stället för att använda torktumlare. Torktumlaren använder hela två till tre gånger mer energi än tvättmaskinen.
  6. Vädra smart. Om du behöver vädra: öppna mycket och vädra under kort tid i stället för att vädra lite under lång tid. Stäng av termostaterna på elementen under tiden.
  7. Skippa standby. Stäng av apparater helt när du inte använder dem. Och dra ur laddare när de inte används.
  8. Ställ in rätt temperatur i kyl och frys. +4 grader Celsius i kylen och -18 grader Celsius i frysen. Då får du både bra matförvaring och låg energianvändning.
  9. Frosta ur frysen om det bildats is i den. Isen ökar energianvändningen och ger sämre matförvaring. Torka av baksidan av kylen och frysen så att kondensorn hålls dammfri. Även dammet gör att elanvändningen ökar.
  10. Duscha kortare tid. Halverar du din duschtid så halverar du också energi- och vattenförbrukningen.

Läs fler tips på husguiden som du hittar på energimyndigheten.

Admin Webb