Se över din värmepump – du kan spara el och pengar

Se över din värmepump – du kan spara el och pengar

Se till att din värmepump är på topp när den jobbar och är optimalt inställd. En del saker kan du göra själv, andra får du genom regelbunden service. Här är några frågor och svar som kan hjälpa dig spara både el och pengar. Läs även: Minska din elförbrukning

Som värmepumpsägare bör du sträva efter att optimera verkningsgraden på din värmepump. Då håller du driftskostnaderna för den så låga som möjligt.

Vad kan jag göra för typ av inställningar som hjälper mig minska kostnaderna för el och varmvatten?

  1. Bestäm dig för vilken som är den lägsta komforttemperaturen för ditt hushåll, och ställ in värmepumpen för att hålla den. Tips: prova att ta en eller två grader lägre än du först tänker och se hur det känns. För varje grad du kan minska inomhustemperaturen sparar du el och pengar.
  2. Var noga med att sköta det underhåll av din värmepump som du kan göra själv. Det kan till exempel vara att rengöra filtret eller fylla på vatten vid behov. Se i manualen vad som gäller för din modell.

Kan jag tjäna på att komplettera min luft/vatten-värmepump med en luftvärmepump?

Ja, det kan du i många fall. Att installera en luftvärmepump som komplement till en luft/vatten-värmepump är en bra idé på flera sätt: bättre inomhusklimat, snabbare värme/kyla-effekt, lägre driftskostnader och låga installationskostnader.

Hur ofta behöver min värmepump få service för att fungera på topp?

En ny värmepump bör få service enligt garantiavtalet. För IVT gäller efter 3 år och 5 år, ett intervall som med fördel kan överföras även på andra märken om rekommendationer saknas. En värmepump som är äldre än 5 år bör få service vart till vartannat år beroende på hur hårt den belastas.

Varför ska jag få min pump servad regelbundet?

Service är ingen garanti för felfri drift, men genom att låta professionella servicetekniker se över din värmepump regelbundet optimerar du driften av den. Vid regelbunden service kan även avvikelser som på sikt kan medföra störningar och ökade driftskostnader upptäckas och förebyggas.

Vad kostar det att serva min värmepump?

Hos oss på Skånska Energilösningar kostar en servicegenomgång 1 895 kronor (inklusive moms).

Admin Webb